Agentúra Standard & Poor's potvrdila rating Francúzska na úrovni AA

25.04.2014 Celý región

Paríž 25. apríla (TASR) - Agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes potvrdila rating dlhodobých záväzkov Francúzska na úrovni AA. Ako argument uviedla, že francúzska vláda robí postupný pokrok pri oživovaní ekonomiky a sanácii verejných financií. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Výhľad ratingu zostáva stabilný. S&P znížila úverovú známku Francúzska z najvyššej hodnoty AAA na AA+ v januári 2012. Na súčasnú úroveň potom rating klesol v novembri 2012.

"Francúzska vláda začala realizovať politiku zníženia nákladov na prácu a daňového zaťaženia firiem, aby zlepšila konkurencieschopnosť ekonomiky," uvádza sa v správe S&P.

Ratingová agentúra očakáva, že francúzska vláda postupne do roku 2017 zníži rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Parížu by malo pomôcť obmedzenie výdavkov. Verejný dlh však zostane podľa S&P vysoký a do roku 2017 bude pokračovať v raste.

"Stabilný výhľad odráža naše presvedčenie, že riziká pre úverovú bonitu Francúzska sú vyvážené a že pravdepodobnosť zvýšenia alebo zníženia ratingu v najbližších dvoch rokoch je menšia než jedna ku trom," uviedla agentúra.
 

Vyberte región